Какво е екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни ЕЛПК?

Екстракорпоралната литотрипсия е метод за лечение на камъни в бъбреците и уретера, който не изисква операция. Вместо това, високо енергийни ударни вълни преминават през тялото и дезинтегрират камъните на парчета или малки песъчинки. Поради малкия си размер, тези парчета могат да преминават през уретерите и уретрата заедно с урината. Всеки, който Ви говори за „лазер” , „ултразвук” и др, Ви говори за нещо друго, нямащо нищо общо с описания метод, който е единствения , позволяващ без проникване в тялото на пациента да разруши бъбречните камъни.

Какво включва лечението?

Има два начина за отстраняване на камъни с помощта на ударни вълни. При първия метод( апарати от първо поколение), пациентът се поставя във вана с хладка вода. Използва се рентгенова или ултразвукова локализация на местоположението на камъните, тялото е поставено така, че камъните да са във фокуса на ударната хидро-динамична вълна. При втория метод, по-често срещан в съвременните апарати, пациентът лежи на върха на мека възглавница или мембрана, през която преминават вълните. Необходими са около 2000 ударни вълни, за да се разрушат камъните. Процесът на лечение отнема около 45 – 60 минути.

Какви са предимствата и недостатъците на това лечение?

Основното предимство на това лечение е, че пациентите могат да бъдат лекувани многократно, без операция. В резултат на това лечение практически липсват усложнения, болничен престой е минимален, разходите и времето за възстановяване са намалени. Всичко това е валидно при поставяне на диагноза от лекар-уролог . Понякога са необходими допълнителни процедури.

Има ли нужда пациента от анестезия?

За повечето съвременни апарати анестезия не е необходима. Това виждане има и НЗОК , при съставяне на алгоритъма за АПр 12  . Като цяло , анестезия се използва, за да помогне на пациента да остане неподвижен и да намали дискомфорта, при негово изрично желание.

Нужно ли е пациентът да бъде хоспитализиран?

Процедурата се провежда в амбулаторни условия, хоспитализация не е необходима.

Какво може да очаква пациента след лечението?

След лечението, пациентът може да се движи почти веднага. Много хора могат напълно да възобновят ежедневните си дейности в рамките на един до два дни. Специални диети не са задължителни, но пиенето на много вода помага на камъковите фрагменти да бъдат елиминирани спонтанно. В единични случаи , може да възникне бъбречна криза, когато се елиминират фрагментите. Елиминирането започва скоро след лечението и може да продължи до четири и даже осем седмици. Болкоуспокояващи през устата или супозитории (свещички) и пиене на много вода ще помогне за облекчаване на симптомите.

Какви са някои усложнения или странични ефекти?

Повечето пациенти имат малко кръв в урината в продължение на няколко дни след манипулацията. Разбитите фрагменти могат да причинят дискомфорт, тъй като те преминават през пикочните пътища. Понякога , камъкът не е напълно разбит и е вероятно да се наложи още една процедура ЕЛПК, или друга допълнителна манипулация.

Може ли всички камъни в бъбреците да се разбиват ?

Не. Размерът, броя, разположението и състава на камъните са фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, когато се проучват възможности за лечение чрез екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни ЕЛПК.

Камъните трябва да бъдат ясно видими на монитора , така че ударните вълни да бъдат насочени точно. Ако има анатомични аномалии които да пречат на спонтанното елиминиране на разбитите камъни , тогава се прилагат други методи за отстраняване на камъка. Единствено след преглед при уролог, на базата на рентгенова снимка и други тестове, лекарят може да реши дали това е най-доброто лечение за пациента. В някои случаи, екстракорпоралната литотрипсия, ЕЛПК, може да се комбинира с други форми на лечение.

Колко успешна е екстракорпоралната литотрипсия ?

При тези пациенти, които нямат противопоказания за това лечение , над 90 % имат пълно елиминиране на камъка в срок до три месеца след проведеното лечение. Най-успешно е лечението при тези пациенти, които имат мобилни камъни, разположени в горните части на пикочните пътища ( бъбреци и горен уретер ). През последните години много успешно се прилага метода и за фрагменти заседнали в долна трета на уретерите. След лечението, при някои пациенти, може все още да имат фрагменти, които са твърде големи, за да бъдат елиминирани спонтанно. Те могат да повторят литотрипсията отново, ако симптомите продължават и по препоръка на уролог.

Какви други методи на лечение са възможни ?

Около 90 процента от камъните, след ЕЛПК, преминават през отделителната система и спонтанно се елиминират. В случаите, когато това не се случи , може да се наложи допълнително лечение за тяхното отстраняване. Някои камъни могат да бъдат разтворени с лекарства (уратни- рентгено-негативни). В други случаи може да се наложи един от следните методи за отстраняване на камък:

Перкутанна литолапаксия
Когато размерът на камъка е повече от 2-2.5 см, се използват хирургични техники. При една от техниките, хирургът прави малък разрез в гърба и създава тунел директно в бъбреците. Вкарва се специален уред във вид на тръба и камъкът се отстранява през тази тръба.

Уретероскопска литолапаксия
За камъни, намиращи се в долната част на уринарния тракт, лекарят може да вкара уред уретероскоп ( куха тръба ) в пикочния мехур и уретрата. С помощта на специална техника, може да разбие или изтегли камъка извън отделителната система на пациента.

Може ли образуването на бъбречни камъни да бъде предотвратено?

Бъбречните камъни ( бъбречна нефролитиаза) засяга около 7% от българското население всяка година. Хората, които са образували повече от един бъбречен камък, има голяма вероятност да образуват и друг. Единственото най-ефикасно и общовалидно средство за предпазване от образуване на камъни в бъбреците е приемането на течности (вода) в обем, минимум 2л за 24 часа и физическа активност.

За всеки отделен пациент е необходимо консултация с уролог. Този материал не представлява указание за лечение. Той е предназначен само и единствено за информационни цели.

за иформация и контакти
×

Make an appointment and we’ll contact you.